מה יהפוך אותך למאסטר אמיתי בג'יו-ג'יטסו?
נכתב ע"י משה אלקיים, אלעד פריזט ורום שחורי
כדי להיות לוחם ג’יו-ג’יטסו עליך להשקיע ולהתפתח בשני מישורים: האחד הוא ההישג המתבקש של לשלוט ולהתמקצע באמנות ברמה שמעטים אחרים עשו זאת. היבט נוסף, כזה שלא דורש ממך חגורה שחורה, הוא להיות מתחרה אמן בג’יו-ג’יטסו.
אתה יכול לקרוא לעצמך איך שאתה רוצה, אבל המציאות היא שלעולם לא תהיה מאסטר ברזי הג’יו-ג’יטסו (האמנות העדינה), פשוט יש יותר מדי מה לספוג. למעשה, הייתי מהמר שאף אחד לא יכול לנסות את כל מה שיש לג’יו-ג’יטסו להציע, שלא לדבר על הטענה שהוא השתלט עליו. עם זאת, תוכל לשלוט באורח החיים של ג’יו-ג’יטסו ולהיות שגריר אמן של האמנות.
חלק מתכונות המפתח הבולטות אצל אמני ג’יו-ג’יטסו הן תמיד הענווה, גישה לבני אדם ושמירה על ראש פתוח. כל אלה ועוד מאפיינים רבים נוספים נחוצים על מנת להבין את הג’יו-ג’יטסו מספיק בכדי שתוכל לשלוט באורח החיים.
באומנויות לחימה אחרות, כינוי “מאסטר” פירושו בדרך כלל למאמן ברמה גבוהה בהרבה מעבר לכולם. בג׳יו-ג׳יטסו, המאסטר האמיתי הוא זה שנמצא כל הזמן על המזרון, מדבר עם התלמידים, מתעניין בהם ובשלומם, עונה על שאלות ועוזר בשעת הצורך. אין הילה של מסתורין, רק ידע ורצון להשיג יותר. שם טמונה השליטה האמיתית בג’יו-ג’יטסו, בסקרנות מתמדת ובלתי נגמרת.
בשבוע שעבר נערך אחד הטקסים ההיסטוריים והמרגשים בענף אומנויות הלחימה, הענקת דרגת דאן 10 (הדרגה הגבוהה ביותר) לאחד ממאמני הג׳ו-ג׳יטסו הותיקים והבכירים בארץ. התכנסות של מיטב המאסטרים והמאמנים מרחבי הארץ ומארה״ב בו העניקו למטי אלישיב את התואר הבכיר ביותר של ״גראנד מאסטר״ ואת החגורה האדומה.
בניגוד למבחני החגורה בדרגות הנמוכות יותר, מי שרוצה להתקדם בסולם הדאנים נדרש להציג גם את הידע וההישגים שהעביר לתלמידיו וכמה מתוכם מחזיקים בדרגת דאן 1 לפחות.
לרגל האירוע הנדיר, הזמינו תלמידיו מיפן חגורה רשמית של Kodokan, חגורה המיוצרת על פי קודים וידע של למעלה מ-100 שנים, ומיוצרות ממנה רק 2-3 יחידות בשנה בעבודת יד.
גראנד מאסטר מטי אלישיב הוא יושב ראש השיטה של הג׳ו-ג׳יטסו הישראלי, שיטה שהוכיחה עצמה כאחת מאמצעי ההגנה העצמית היעילה ביותר בעולם ומשלבת את מיטב שיטות הלחימה הקיימות: ג’ודו, קראטה, איגרוף תאילנדי, קרב מגע MMA ועוד… מטי הוא בעצמו מאמן בכיר לאומנויות הלחימה ומוסמך וינגייט, הוציא תחת ידו מאמנים בכירים רבים ובוגרים שבולטים בתחרויות ארציות ובינלאומיות, וכן היה לו חלק פעיל בהדרכה ובהכשרה של מיטב היחידות המובחרות בצה”ל. המכון בהדרכתו של מטי זכה מספר פעמים באליפויות הארץ ואף השתתף בתחרויות עולמיות.
גראנד מאסטר מטי אלישיב גם העביר סמינרים רבים ברחבי העולם, לכוחות הביטחון וללוחמים אזרחיים.
“במהלך הנסיעות שלי, התמזל מזלי להתאמן עם מגוון רחב של מאמנים ומאסטרים בג’יו-ג’יטסו. ראיתי כמעט כל סוג של מאמן אפשרי. פגשתי את לוחמי סוף השבוע ואת מתחרי ההארדקור שמתאמנים 3 פעמים ביום. התאמנתי עם בחורים המגלמים כל סגנון החל משחקנים טכניים עד לחבורה חסונה ומאיימת. לעיתים רחוקות מאוד אני נתקל בדמות בולטת, אלה שהתעלו. אלה שיש להם גורם ה- x החמקמק הזה. בטח, כמה מהם היו אלופי עולם, אבל רובם לא. לגברים ולנשים אלה היה משהו יותר מסתם טכניקה ויכולת פנומנלית, משהו עמוק יותר.״